28 May, 2009

Pelancaran 1juta Poskad Mansuhkan PPSMI di Pagoh






Baru-baru ni sekitar pertengahan bulan Mei lepas, AJK Gerakan Mansuh PPSMI telah mengadakan ceramah dan melancarkan kempen 1juta Poskad Mansuhkan PPSMI bertempat di Pagoh.. Tujuannya adalah untuk meluahkan bantahan kepada Timbalan Perdana Menteri kita, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran. Penceramah yang hadir antaranya Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said, yang memberi sokongan padu beliau kepada gerakan untuk memansuhkan pengajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris tu.. setakat pengetahuan saya kajian mengenai dasar PPSMI dah siap dan sedia untuk dibentangkan ke Kabinet. Kita tengok lah nanti ye apa keputusannya.. :)

25 May, 2009

Jom bantu adik Mohd Saad Zainuddin


Baru-baru ni saya ada terbaca kisah adik Mohd. Saad dalam surat khabar Utusan. Adik ni lumpuh lepas terlanggar sebuah kereta kat bahu jalan masa menunggang basikal menuruni bukit di Jalan Lingkaran Tengah, J.B Ogos lalu.

Sayu sangat hati bila tengok gambar adik ni, seingat saya dia cedera kat peha ngan punggung sampaikan punggung dia tu berlubang tak ada daging.. Ngeri plak tengok gambar dia tu. Tapi kat online tak dak lak gambar luka dia tuh. Ayah dia kata adik tu mesti menangis kalau permintaan dia tidak dapat dipenuhi. Ni saya copy skit statement ayah dia..

‘‘Jika dia hendak makan sesuatu tetapi kita tidak belikan, dia akan merajuk dan menangis. Saya akan cuba memenuhi semua permintaannya walaupun pendapatan hasil jualan di gerai tidak seberapa,’’

Sedih kann.. kesian sangat. so, kalau ada kawan2 yang nak sama2 bantu ringan kan beban family adik ni, kat bawah ni saya serta kan no h/p ayah dia,

  • En.Zainuddin: 017-7768837 atau
  • terus sumbang ke akaun Maybank bernombor 151017196810. (ni saya tak jamin yer, pape hal kita contact dulu ayah adik ni)
semoga bantuan kecil kita tu nanti dapat meringankan family adik Mohd Saad ni, InsyaAllah.. :)

21 May, 2009

happy birthday to my sista.. Joll..




Di kesempatan ni, saya nak mengucapkan selamat menyambut ulangtahun yang ke-24 kepada adik kesayangan saya, Siti Mariam Binti Zainal Ariffin atau nama manja nya kat umah, Joll..

"Joll.. Happy besday to you..."


Sebenarnya, birthday Mariam 19hb Mei, kami adik beradik memang unik skit, saya lahir 19hb April, Mariam plak 19hb Mei, Hawa plak 19hb November, kebetulan kan? Hehehe... memandangkan saya ada interview di Johor Baru pada 19hb tu, jadi kami pun celebrate lebih awal di Pizza Hut, Muar... Tema mini party tu pink colour, jadi kami pun serba pink lah, kekeke. Konon2 nya nak pi karaoke pastu tapi tak jadi sebab suma takut nak masuk dalam pusat karaoke tu, hahaha.. yelah, dah lah suram gelap plak tu, saya rasa tak sesuai untuk kami. Lebih selamat nyanyi kat umah jer. semoga panjang umur, murah rezki, dan bahagia disisi Pejal tersayang.. :)







15 May, 2009

Stay Of Execution

Stay of Execution??

Apa kena mengena dengan saya plak ni? Camni.. semalam 14hb Mei 2009 saya ada mention kat High Court, Melaka.. ada lah sorang hamba Allah ni datang mendekati ssaya lalu meluahkan perasaan tidak puas hati nya terhadap situasi terkini yang berlaku di Perak tu.. Rasanya suma orang tahu kan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir kekal sebagai Menteri Besar Perak sehingga Mahkamah Rayuan selesaikan kes rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Tinggi. Saya tak mahu campur hal politik tu sebab saya bukan lah orang yang arif untuk membincangkannya, apa yang saya nak ceritakan di sini adalah perihal hamba Allah yang bertanya tu, dan saya ingin memberi penjelasan mengikut pengetahuan saya yang tak seberapa ni.. Soalannya, kenapa pihak yang kalah tu tak hormat keputusan Mahkamah Tinggi dan tak mahu berganjak dari jawatan yang dipegang sekarang? Hamba Allah ni mungkin tak tahu bahawa MB tu failkan rayuan & dah pun wat permohonan untuk stay of execution sementara kes rayuan nya selesai.. jadi dia ingat MB tu tak hormat keputusan.

Saya pun buntu juga nak jawab sebab saya memang "blur" bab-bab prosedur ni. Jd jawapan ringkas saya, Mahkamah memang punyai bidang kuasa untuk membenarkan stay of execution ni sebab MB tu dah pun failkan Notis Rayuan. dan dah tentulah Hakim Mahkamah Rayuan tu ada sebab-sebab yang kukuh untuk membenarkan Stay of Execution tu, antaranya mungkin YB Zambry boleh membuktikan wujud satu keadaan istimewa untuk menangguhkan penghakiman itu.. bagi saya biarlah penghakiman tu digantung pelaksanaannya sehingga rayuan selesai kerana ia boleh mengelak kan keadaan yang lebih huru- hara kat Perak, yelah rakyat pun jadi keliru sapa lah Menteri Besar yang sah sebenarnya.. Malu lah, kita orang Melayu tak abis-abis bergaduh sesama sendiri, dua-dua pihak kata nak perjuang kan kepentingan rakyat tapi rasanya macam untuk kepentingan diri dan maruah sendiri saja.. confuse tul saya.. Hamba Allah tu pun keluarkan nas-nas Al-Quran yang menyokong pendapatnya.. ermm.. saya no komen lah tak tau nak kata apa, hehe..

Opps.. sebelum tu, saya nak share apa maksud stay of execution tu dalam bahasa yang mudah mengikut Wikipedia:The Free Encyclopedia;-

"A stay of execution is a court order to temporarily suspend the execution of a court judgment or other court order... If a party appeals a decision, any judgment issued by the original court may be stayed until the appeal is resolved"

Ringkasnya, penghakiman yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi boleh ditangguhkan pelaksanaannya sehinggalah Mahkamah Rayuan memutuskan rayuan kes tersebut.

Teman Baru



Assalamualaikum.. semoga kita semua sihat dan ceria-ceria aja di hari Jumaat yang penuh dengan kemuliaan ni. Syukur alhamdullilah, cuaca hari ni redup jer, tak macam hari-hari sebelum ni.. coretan kali ini, saya nak berkongsi cerita tentang sahabat baru saya, MIRZA MUHROSNI AROMA.. cantik kan nama dia..

Kami berkenalan beberapa minggu yang lalu melalui Facebook.. saya "senang banget" dapat berkenalan sama Mirza.. setakat pengetahuan saya, Mirza berasal daripada Balikpapan, Indonesia.. baru berusia 22 tahun, saya kira dia pasti student.. hmm.. i'm not sure actually, hehe.. Happy dapat berkongsi (share) knowledges with him.. karna dia sangat knowledgeable. Semoga persahabatan kami ini diberkati Allah, dan berkekalan sampai bila-bila.. Buat Mirza, salam persahabatan dari saya.. keep in touch yaa.. :)

12 May, 2009

Declared Perak MB, Nizar to hold 10pm Pakatan Exco meeting in Ipoh

KUALA LUMPUR, Mon:

9:24pm: The High Court today declared Datuk Nizar Jamaluddin as the legitimate Menteri Besar of Perak and his bid to regain office will come sooner than expected after the same court denied the application of rival MB, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir, for a apply for a stay pending an appeal.

In his ruling, Justice Abdul Aziz Abd Rahim stated that a new Mentri Besar could not be appointed as the office had not been vacated. A mentri besar can only be dismissed by a vote of no confidence, one in which Aziz noted that the Perak Legislative did not carry out.

Court said the fatal Barisan Nasional mistake was despite the majority of 31 against 28, the coalition failed to take a no-confidence vote against Nizar in the state assembly.

The Judge said once appointed as chief executive of the state, the Menteri Besar is only answerable to the state assembly.

The judge also said the job of the Ruler or head of state was only to appoint a Menteri Besar and if he refuses to resign, he cannot be sacked or his position vacated.
Justice Aziz said Nizar had gone to meet the sultan on Feb 4 to seek a dissolution of the house to go back to the people.

“It is not true that Nizar had asked the ruler to dissolve the House on grounds that he had lost confidence of the majority,” he said.

Prime Minister Datuk Seri Najib Abdul Razak said the BN will appeal the court ruling.

“We feel we have a strong case. We feel that we are on a sound footing so we will appeal this decision,” Najib told a Press conference in an immediate reaction the court ruling.

In the meantime, Nizar declined to meet the Press for the customary Press conference, preferring to leave the court to travel back to Ipoh to seek an audience with the Sultan of Perak, Sultan Azlan Shah, to get the royal consent to dissolve the Perak Assembly and call for fresh state elections.

However, he has made a pit stop at Taman Melewar, in Gombak, where the Pas headquarters is situated, where he briefed senior Pas leaders on the court ruling.

Nizar was expected to attend a Pas ceramah tonight and explain the court ruling to supporters but NST reporters have established that he has left for Ipoh to hold an a Pakatan Rakyat Exco meeting around 10pm, presumably with those who were State Exco members when he held office. Word has spread to the Ipoh-based Press that a media conference will be held no later than 12.30am.

"I have already indicated to the palace that I am seeking an audience with the Raja Muda to present a proposal to dissolve the state assembly," he said.

"It does not matter if I am not appointed as Menteri Besar as long as the right to choose are returned to the people," he added.

NST reporters in Ipoh also established that Nizar, as of now, does not have an appointment for an audience with the Sultan of Perak. Even if he soughts one today, he is likely to get the appointment confirmed only tomorrow morning.

However, a Malaysian Insider report, quoting senior PKR official, stated that the Regent of Perak Raja Nazrin Shah has agreed to see Nizar at 8.30am tomorrow.

However, this does not seem to be the case with the palace. NST reporters have found out that while the palace have confirmed receiving Nizar's request for an audience with the Regent, Raja Nazrin has not given the consent that he will grant an audience with the re-instated Menteri Besar although the Ruler has the forbearance to give one at any time of his choosing.

For now, Nizar and his people have to adopt a "wait-and-see" stance.

On March 3, after the "democracy tree" assembly held by Pakatan Rakyat assemblymen, Nizar had submitted a letter to the palace seeking that the Sultan dissolve the assembly can call for fresh state elections. However, Nizar did not get a response.

But with today's court ruling, that letter still stands. It is now a question of whether the palace may communicate a response to Nizar's letter and declare a royal ruling.

Zambry, on the other hand, has indicated through his aides that he will respect the court decision and will vacate his Menteri Besar office at any time soon. Zambry was not present at the court this afternoon.

His aides also indicate that the Exco members will also vacate their respective offices once Zambry does so.

Speaking to reporters later in reacting to the verdict, Zambry said: "I accept the court decision with an open heart and mind. I and my firends will take steps according to the law. I call on all BN supporters and people in Perak to be calm."

In anticipation of a demonstration, police deployed Federal Reserve Unit trucks at the Perak Secretariat in Ipoh.

Sumber : http://www.nst.com.my

happy besday kak ilah

Chicken Supreme ngan Cheese Baked Rice.. Nyum.. nyumm

Saya dan Kak Ilah

Kak Ilah dengan Hajjar..

Di kesempatan ni saya nak ucapkan selamat ulangtahun yang ke-32 kepada Kak Ilah.. Semoga panjang umur dan murah rezki slalu.. tak lupa juga, doa wajib, semoga cepat bertemu jodoh yang baik-baik.. Aminnn..