20 August, 2009

Sindrom Tangan Berpeluh

Kebelakangan ni kan cuaca panas, keadaan ni betul-betul beri kesan pada saya, muka berbelang satu hal lah sebab pakai tudung kan.. satu lagi masalah saya adalah tapak tangan ni asyik berpeluh saja, bukan je tapak tangan, tapak kaki pun sama..


Benda ni bukannya sebab nervous ke apa, tapi dah memang dari kecil saya macam ni.. dulu dalam kelas lukisan, lukisan saya mesti comot sebab tangan basah, nak menjahit ke menyulam, haha.. minta maaflah. Bila dah besar ni antara kesulitan yang saya alami dah tentulah susah nak cari kasut yang sesuai, Vincci memang tak sesuai untuk saya sebab kebanyakkan kasut Vincci tapaknya licin, saya pernah tergelincir sebab tapak kaki ni berpeluh ngan banyak. Kalau bab kerja plak, fail2 yang saya handle senang orang nak cam sebab kebanyakkannya lunyai kat tepi.. hehe, biasalah tapak tangan saya basah. Kadang saya tertanya-tanya, cacat ke aku nih? Adakah saya ni orang yang berpenyakit? Atau yang lebih menakutkan, adakah keadaan saya ni berpunca dari penyakit genetik? Pernah tau, saya berkenalan dengan sorang laki ni, soalan pertama dia “Awak ada penyakit genetik tak? Keturunan awak ada penyakit tak?” ehh.. kurang ajar, tak tahu nak pikat hati pompuan.. tapi mak saya kata tindakan dia tu betul. Ahh.. what everlah, tak minat laki camtu.


Ermm.. saya rasa macam keturunan jer, sebab semua adik beradik perempuan saya punya sindrom tapak tangan berpeluh ni. Macam-macam petua dah saya cuba, antaranya kepal nasi yang masih hangat tapi tak berkesan pun. Pi check jantung pun doktor kata okay.. ntah lahh..


Kalau ikut perubatan, keadaan saya ni dikenali sebagai Hyperhidrosis. Ia berlaku pada hampir 1% daripada populasi terutamanya wanita. Saya dah dapat jawapan camne nak merawat penyakit ni melalui beberapa web yang saya baca jap tadi..


Terdapat pelbagai cara rawatan yang boleh dan pernah digunakan untuk merawat penyakit ini. Antaranya, Ubat Sapu antiperspirant, pil antikolinergik dan iontophoresis. Ada gak dengan penggunaan suntikan botulinum(Botox), walaupun berjaya untuk merawat pesakit tetapi biasanya ia adalah sementara. Pesakit memerlukan rawatan yang berulang-ulang kali setiap 3-6 bulan. Halal ke??


Lagi satu melalui rawatan pembedahan simpatektom, katanya berkesan, ntah lah.. Rasa-rasanya, pasangan saya leh terima ke keadaan saya ekk? Dia sudi tak nak pimpin tangan saya? Mana lah tahu kan dia geli.. langkah pertama saya nak pi Farmasi esok untuk cari ubat sapu atau pil yang boleh kurangkan masalah saya ni.. wish me luck kayy..

50 comments:

  1. Salam,

    Saya sudi je pimpin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu masa saya umur 15 tahun saya selalu rendah diri sb tgn dan kaki berpeluh.. saya selalu berdoa agar satu masa nanti saya akan berkahwin dengan orang yang bertangan dan berkaki basah jugak macam saya.. tapi saya tak pernah jumpa kawan lelaki yang macam saya idamkan tu..

      Delete
  2. ye ke? tima kaseh, junah.. hehehe

    ReplyDelete
  3. sAlam...... tumpang lalu, orang baru.... saya pon memang jenis tangan berpeluh jugak... kalau mase kelas lukisan kejuruteraan, mesti habis rosak... hhuhu, tu yang saye dropped L.K, amek biologi... huhuhu, jd ejekan kawan2 jugak... huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. sya pun sama ada masalah macam awak jugak,sekarng sya study kat pinang yang masalah msa nak buat discus depan kawan pegng kertas bash,malu beb,lepas 2 nak bersalam dengn lecturer,apatah lagi nak tecal awek.awek nampak ketiak basah dia undur walaupun hemsen.pembedahan hyperhidrosis mahal sedangkan saya msih belajr.

    ReplyDelete
  5. sy pun ada masalah tangan berpeluh gak. mcm mana dah jumpa ubat ke?

    ReplyDelete
  6. hai siti...dh jmpa ubatnya ke?saya pun mmpunyai msalah cm siti...klau ada ubt leh kongsi sm2'n?ni email saya..liones_22@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. salam,kak dah jumpe ke ubt tu??saye pun ade masalah yg same gak.bleh la share..
    saye pun nak g carik gk...
    email kat saye k name ubat tu..
    misz_aYumi87@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. salam,kak dah jumpe ke ubt tu??saye pun ade masalah yg same gak.bleh la share..
    saye pun nak g carik gk...
    email kat saye k name ubat tu..
    misz_aYumi87@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Salam kak,

    kte p0n alami pnyakit yg sme.. time kalo klua uma panas terik sng jek nk bpeluh tngan n kaki ni.... nk kate kturunan.. dlm family sy sorg aje yg cmni ... mak sy pon pelik nengok sy ni..

    sy kdg2 nk salam org malu coz tgn basah... hehehe akak da jupe ubat email kt sy eh..

    f.faera@gmail.com (add kt fb pon bley gak)

    ReplyDelete
  10. ye...sy pn jadi cmtu jgak..ade sape2 yg jmpe ubat?

    cmne khidupan di U,kn dlm keadaan yg ade air cond,tgn mnjadi berpluh jgk...
    cmne nk atasi msalah ini di U?
    bantu sy....
    :-(

    ReplyDelete
  11. email sy klaw ade ape2 yg boleh mmbantu sy...

    trima ksih...
    niss_nurul3492@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. hai.. salam saya punya masalah pun same like you... kadang2 sya malu mau slm .... so if you jumpa penawar please tell me thx!!

    ReplyDelete
  13. huhuhu...sy pun sme pkai ksut smpai trputus ksut tu di watnye....tpi ble time die kering adoi... kesat btol tgn nie kan..:)xperlu r nk wat pmbdhn kalo xefcct kat kshtan kte kan..huhu

    ReplyDelete
  14. sy dah try satu jenis ubat nie..baru 2 mgu dah nampak perubahan..sape² yg berminat nak tahu boleh email sy azam8687@gmail.com

    ReplyDelete
  15. saya pun mengalami masalah yg sama.
    erm.. tp masih x wat rawatan lg..xreti..
    terfikir gk seperti mana entry nie.. erm...

    sekarang macam mana?

    ReplyDelete
  16. salam,
    sy pun mghadapi mslh sme,igt kn sy je rpanye rmai gak yg ade mslah ni.. huhu
    dlu mse sek da rse ssah sgt,
    skrg ble da keje lg ssah..
    ade org ckp lau tpak tngan kte brpeluh sbb jntung ni brmslah, tp check dktor die x ckp cam tu plak..
    lau ade sesiape yg jmpe ubt tuk pnykit ni pls email k, safenaansah@yahoo.com, add kt fb pun leh..

    ReplyDelete
  17. Salam...
    wahh...rupa2nya ramai yg mghadapi masalah ni. Sy sendiri pun ada pnyakit tgn berpeluh. bkn tgn je.. kaki n ketiak pn bpeluh.. pastu sy slalu lap tangan kat hujung baju yg sy pakai time tu..msti la bju tu rosak... kalo nak melukis atau perform kat pentas, msti bpeluh... masa tulis komen ni pun tgn bpeluh jugak....hehehe

    so...slain pembedahan.. ada apa2 rawatan lain yg ssuai x?

    ReplyDelete
  18. huhu..tak sangka ramai juga yang ada masalah ini..Sy pun sama.Sekarang tak tahu nak kawal macam mana..=(

    ReplyDelete
  19. redha je...peluh jer kot.if kite rase ini satu kelemahan,kite sme kene pndang org2 yg lbh truk dri kite,pecayaalh allah mencipata manusia berbagai2 ini bersebb,terime la keadaan ini seadanya..life must go on.sy juga sama sepeti kamo...

    ReplyDelete
  20. same as me. tapak tangan berpeluh jugak. tapi for certain time, tak berpeluh la. tapi most of the time berpeluh. nie pun tgh berair je tapak tangan taip comment.huhu. ade solution ke? mmg la berpeluh je, xde effect kesihatan. kalau de penawar, ape salahnya ikhtiar kan? :)

    ReplyDelete
  21. sye pn brgtu...hopefully spe2 tw ubtnye plsez bgitw erh...

    ReplyDelete
  22. salam...
    sye pun mngalami penyakit yg same gak. tangan sye slalu sgt berpeluh, bila berpeluh sye rasa rimas sgt tapi, kalau x berpeluh kering jer, sye rasa x selesa pulak. ada gak org nasihatkan sye utk pegi jmpe dktor ke atau buat pembedahan. tapi,, bile dfikir2 kn, x pyah la buat pembedahan smue ni.Tuhan dh jdikan kite sbaik- baik kejadian. tangan berpeluh ni ada gak klebihan nye... kesimpulannye... Tuhan kn dh berikan 'kelebihan' ni jdi, xkan kite nk buang pulak??Tuhan dh beri,terime jer lah....:)
    Jdi, fikir baik2... Maaf kalau sye salah...

    ReplyDelete
  23. bkn pempuan jew laki pn aderr larhh segan biler nk bsalam tangan..tp specialnye tngan mcm baby hahaha

    ReplyDelete
  24. saya pon sama gak dulu..ketiak peluh sakan..abis baju basah..hihkik..then tbe2 terbaca satu artikel ni,ad barang kat guardian,nama barang tu perspirex mcm deodorant gak..harga dia rm 60 hengget..beli la bnda alah tu..alhamdulillah..ketiak peluh dah x berair lagi dah..hikhik..walaupon bnda tu kecik je tp ley tahan sampai 3 taun..you all try la..dah pakai bnda tu xpayah pakai deodorant dah..sb kering je ketiak kita..=)..bab tngn bepeluh tu xley wat pe la..sb saya pon still bepeluh lagi tangn ..hikhik..(emma)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kesan sampingan tak perspirex tu..first time pkai trus berkesan ke..bau wangi ke natural..

      Delete
  25. saya juga tangan berpeluh.. saya dh jmpa doktor. Dia kata ini adalah normal disebabkan kelenjar peluh kita berlebihan dan perlu dibedah di bahagian ketiak. Dan untuk pengetahuan smua, tangan berpeluh ni salah satu simptom STROKE. Jadi, cepat2 lah ambil darah ye

    ReplyDelete
  26. sya pown mgalami benda yg sma gak,,ada owg cakap masalah jantung,,kanser,,,dll..dlu engat benda biase,,bila dah menjadi2 ni,,,takut gak,,jmpa pnawar email sye ek...

    ReplyDelete
  27. sye pom mengalami msalah yg sme...bile tangan nie berpeluh jep mula la rase x selesa..nk salam ngn sape2 pom xnk..klu dh jmp penawar nye email sye..aamirahmustafa@yahoo.com..

    ReplyDelete
  28. sy pun berpeluh jgk.. tp bg sy, semua ni ada hikmah disebaliknya... xpaya la nak cari ubat sbb bg sy ni bukan penyakit... mungkin Allah ciptakan kita bgni supaya kita dpt menjaga tingkah laku, contohnya xberani nak pegang tgn awek sbb malu, so kita dpt mengelakkan diri drp perbuatan maksiat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya... saya setuju sangat2...

      Delete
    2. betul jugak tu.. kalo kita tak berpeluh2 ,mungkin kita akan bebas melakukan apa sahaja sehingga menjerumus diri di lembah.. berpeluh2 nie sebenarnya menjaga kita supaya mengawal diri kerana jika kita normal kita tak boleh kawal diri.. mungkin.

      Delete
  29. saya pun alami perkara yang sama. ketiak jgn cerita, dlm air con pun masih basah lencun. kadang kadang segan nak bergaul. takut bau badan. tangan lagilah teruk. sampai lunyai kertas yang dipegang. sampai segan nak pegang barang orang lain. takut geli dengan bekas kita. hmm.. planning nak buat pembedahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpayah la nak malu... xpayah nak wat pembedahan... bersyukur dgn kurniaan Allah....

      Delete
  30. saya seoarang pendidik di kolej.. tgn saya berpeluh menitik2 ketika mengajar.. tangan & kaki juga berpeluh...
    kenapa saya tak pernah jumpa kawan yg berpeluh jugak sama macam saya.. kenapa orang yang berpeluh hiperhidrosis nie susah nak dapat kawan baik? Kenapa?

    ReplyDelete
  31. salam....
    saya pun salah seorang pengidap hyperhydrosis....
    tp saya ada ramai kawan yang baik2...
    hahahahahah...

    ReplyDelete
  32. sme la sye...tpi bile sye berpeluh sye jarang rasa panas, yg peliknya saya slalu tidur dgn selimut tebal..sye pon x au sbb ape...bahkan kalau bawak kete pon aircon x pernah buka,tingkap pon x bukak...rse selesa je..bawak motor jgn ckp la cmne, sweater tebal..haha..kalau musim hujan huuuu...baju lgn pnjang....smpaikan roomate sye pon plik tgk sye..tpi yg klaka nye pasal gejet la mcm handfon..igat nk bli samsung galaxy...tpi bile pikir blik pkai full touch screen plak..so bli la nokia c2...touch screen ade, keeypad pon ade..mybe ade hikmah di setiap kejadian ni...mybe disebabkan bnda ni buatkan aku lbih bersyukur kpadaNYA..membuatkan aku lbih merendah diri dan sentiasa berdoa kpadaNya agar dipermudahkan urusan hidup..kesimpulanya kpada penghidap bawaklah sapu kain walaupun dimana anda berada..setiap masalah itu ada peyelesaian ...mungkin ini satu ujian yg Allah berikan samaada kita ni tabah meharungi hidup berbanding mereka yg sihat dan tidak berpeyakit sperti ini...hehehe

    ReplyDelete
  33. nak pegang tangan awek pun malu kalau tgn bsah. .awek aku ckap tgan aq mcam tangan perempuan. .hahaha

    ReplyDelete
  34. saya pun ada penyakit ni. tapi lately ni orang da mula berasa tak selesa sb bau bdan peluh ni. lagi2 pada kaki. sy da tak tau nak buat ape. ada tak yg da pernah buat pembedahan? berapa kos? saya da pernah try ubat sapi mcm deoderant tu tp yak berkesan.. harap ada yg dpt bantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf.. typo.. ubat sapu..

      Delete
  35. mungkin boleh try ubat homeopati...x perlu buat operation..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon mengalami keadaan yg sma..rasa rendah diri sikit bila bersalaman dgn org lain.Tambah2 bila org yg kta salam tu tegur tangan kta lembab. Pernah try "perspirex" yg jual kat guardian, tp xda perubahan pn. Sweating teruk mcm tu gk.Penah jgk somebody ckp "org yg tgn berpeluh ni ada prob, relate dgn jantung" mengikut perubatan homeopati la.

      Delete
  36. Saya pun ada masalh peluh nie...sedeyy :(..mohon share cara utk merawatnya...

    ReplyDelete
  37. Salam, ada jumpa tak ubat sapu tu? Saya nak cari ni

    ReplyDelete
  38. Salam'''saya fuad salah seorang dari penghidap simptom ini,ahlamdulliah saya dah sembuh selepas mengunakan keadah satu penawar cecair.....jika ada yg berminat boleh menghubungi saya di no 0195355936 insyalllah saya akan bantu share

    ReplyDelete