07 December, 2010

sebulan di perantauan..







Wahh.. dah sebulan lebih saya berada di perantauan.. tak ke mana pun, masih dalam Mesia jek.. haha. kat atas tu gambar2 saya sewaktu awal2 menjejakkan kaki ke sini, hik hik..


Jujurnya saya masih dalam proses untuk belajar menyesuaikan diri dengan tempat baru, suasana baru di sini.. Alhamdullilah, mudah2an segalanya dapat berjalan dengan lancar..


Saya rindukan masakan mak.. sambal goreng tok yah saya.. adik seha saya.. alahai, jauhnya nak balik. kalau kat Putrajaya dulu, Jumaat pas keje je dah bleh cabut. kat sini bas paling awal nak ke selatan pun jam 11 malam.. cuba bayangkan kul brape saya smpai?? sedihnya hati bila berjauhan dari keluarga. pape pun, inilah hakikat yang saya perlu belajar apabila kita mencari rezeki. Niat saya datang sini nak bekerja dan membantu kedua ibu bapa saya. Semoga Alla s.w.t memberi laluan yang mudah kepada saya.



soal keje plak, hmm.. no komen. kadang saya menangis malam2 sebab terlalu penat. hari2 saya berdoa agar ada tertuduh yang akan mengaku salah atas kesalahan mereka agar saya tak perlu menjalankan bicara.. haha, patut ke?



dapat menulis skit ni pun wpun sekadar merapu dah rasa lega.. tul jugak kata sorang kawan saya ni, bila cuti, jgn pikir keje.. tima kasih atas nasihat anda.. ada masa nanti saya nak mula menulis semula.. rindu nak menulis.. :)
Dikesempatan ni saya nak mengucapkan SALAM MAAL HIJRAH wat semua umat Islam tak kira di mana anda berada.. semoga kita sentiasa dilindungi oleh Allah s.w.t .. :)









14 November, 2010

Dunia Baru.. Kerja Baru.. Hidup Baru..

Pejam celik dah masuk 14 hari saya berada di negeri orang, jauh dari keluarga.. jauh dari yang tersayang..

Sesungguhnya, saya sangat2 merindui keluarga saya dan cinta hati saya yang berada jauh nun di selatan tanahair.. Hanya Allah s.w.t sahaja yang tahu betapa sebaknye hati ni merindui mereka.. Sunyi tak dak kawan, jauh dr kuarga. Rasa sunyi tu buat saya tertekan dan menangis setiap hari, hati ni meronta-ronta nak balik.

Agak sukar untuk saya membiasakan diri dengan kehidupan di sini. Makanan lah yang agak sukar, huhu.. nasi kandar lansung tak kena ngan selera saya, huhu. Kedua, sikap pemandu di sini yang boleh dikatakan memang biadap dan kurang ajar. Benciii sangat!!!

Sentuh bab kerja pula, Alhamdullilah kat sini semua Hakim dan Majistret baik2 belaka dan saya rasa di sini adalah tempat permulaan yang baik untuk saya belajar. Peguambela pula tak semua jahat, ramai yang memberikan kerjasama kepada saya yang baru ni..

Setakat hari ini, saya dapat katakan masalah penagihan dadah agak serius di sini.. hari2 saya jalan kan bicara kes dadah dan kebanyakan tertuduh datang dari kaum Melayu, sedihnya bila melihat kaum sendiri tersungkur dek najis dadah. Muka tak bercahaya lansung. bila tengok latar belakang kerja tak tentu hala.. apa nak jadi dengan anak melayu ni. If pape jadi pada negara kita, dapat kah mereka ni kita harapkan untuk pertahan kan tanahair kita.. hmm, ntah lah..

Hari ni saya berpeluang menghadiri majlis resepsi teman sekuliah saya, Renuga a/p Ramayah. Selamat Pengantin Baru dear.. saya tumpang happy untuk dia.. 16hb ni saya akan pulang ke kampung halaman untuk meraikan AidilAdha.. Tak sabar rasanya walaupun saya akan sampai di pagi raya. Doakan saya selamat tiba.. :)


26 October, 2010

Nana Yang Comel





Comel tak baby ni? Suka sangat, nama dia Nana. Anak salah seorang staff kat AGC ni..

Smalam Nana tak sihat, semoga Nana cepat sembuh.. :)

25 October, 2010

Selamat Tinggal Putrajaya











Sebagaimana yang kawan-kawan ketahui, hari Rabu ni adalah hari terakhir saya berada di Putrajaya. Selepas ini, saya akan berpindah ke Utara seperti yang di arahkan oleh pihak atasan. Pejam celik dah 5 bulan saya kat sini sejak melapor diri pada 1hb Jun lepas. Selama lima bulan kat sini, banyak kenangan
suka dan duka yang tidak akan saya lupakan.


Minggu lepas saya balik umah jumpa keluarga, rasa seronok sangat dapat berkumpul, lebih2 lagi dapat peluk Puteri kesayangan saya.. tapi dalam hati rasa sayu sebab saya tahu saya tak kan dapat pulang selalu untuk menjenguk mereka.. sayu sangat hati bila nenek sebak memeluk saya sebelum saya bertolak balik ke Putrajaya. InsyaAllah, dengan berkat doa nenek saya pasti akan dilindungi Allah S.W.T sentiasa kerna tanpa doa beliau saya tak kan berada di tempat saya berada sekarang...


Harapan saya semoga saya akan terus berjaya di tempat baru nanti. Dan saya minta sangat kawan-kawan akan terus mendoakan kejayaan dan kesejahteraan saya di tempat baru. Selamat Tinggal Putrajaya ~

21 October, 2010

A Little Pot Luck Breakfast




Yeahh... buat sekian kalinya kami sekali lagi mengadakan pot luck... hehe. Pot Luck ni dalam bahasa ringkasnya adalah di mana sekumpulan orang berkumpul dengan menyumbang makanan masing-masing dan makanan tu di makan bersama-sama...


Untuk pot luck kali ni saya bawa nasi goreng dan sambal sosej... bila masa je cik iti ni memasak ye? Saya masak belah malam pagi tu saya tinggal panaskan jer... hehe. Seronok sangat bila masing-masing bawa macam-macam makanan, spaghetti, kuih, keperek, nugget, sosej suam ada..


Ntah bila lagi kami dapat berkumpul bersarapan sama-sama lagi lepas ni. Maklumlah kami semua akan berpindah ke negeri yang telah ditetapkan.. dan saya sendiri akan berpindah ke Utara, huhu. Setelah hampir 5 bulan terperap kat sini, akhirnya kami akan keluar juga, Alhamdullilah. Jadi orang Utara lah saya selepas ni. Bersediakah saya??


Sebenarnya saya tak kisah pada awalnya pindah kat mana pun tak kisah. Tapi atas sebab2 tertentu rasa tak semangat pula nak memulakan tugas kat tempat baru. Semoga saya diberi kekuatan untuk menghadapi segala cabaran akan datang. Kepada rakan-rakan sekerja selamat memulakan tugas di tempat baru nanti.

14 October, 2010

Isteri Bekerja; Perlu ke bantu suami?




Ada seorang rakan sekerja saya, baru saja nak mengenali hati budi seorang lelaki ni setelah dikenalkan oleh seorang lagi rakan kami. Ni pengalaman pertama dia menjalinkan hubungan dengan seorang lelaki. Pagi tadi semasa kami sedang bersarapan dia membangkitkan satu isu untuk dibincang bersama. Soalan dia kepada saya “Kak, apa pendapat akak suami yang minta isteri sama-sama contribute dalam perbelanjaan keluarga?” Bagi dia, suami begitu adalah suami yang jahat dan tak berguna. Dengan suara yang lantang dan itonasi yang sombong dia menegaskan bahawa prinsip dia cuma satu, duit suami duit isteri juga, tetapi duit isteri hak mutlak si isteri, dan dia tak kan menyumbang walau sesen pun. Dalam hati ni berkata-kata bongkaknye pompuan ni, patutlah tak laku-laku.. huhu.


Jadi isunya di sini, perlukah kita yang bekerja ni sama-sama menyumbang membantu suami menanggung perbelanjaan rumahtangga apabila berkahwin kelak?


Bagi saya bila dah kahwin seharusnya suami bertanggungjawab atas segalanya, misalnya makan, minum, dan tempat tinggal. yelah dah dia ketua kuarga kan. Setakat pengetahuan saya yang cetek ini, suami tak berhak atas duit si isteri. Hasil pendapatan kita adalah hak mutlak kita.


Tapi tak salah kalau si isteri yang bekerja sama-sama membantu meringankan tanggungan suami. Setahu saya isteri yang membantu meringan kan beban suami dapat pahala sedekah. Cumanya jangan biasakan sangat nanti bila dah terbiasa naik lemak plak lepas semua tanggungjawab dia. Ramai lelaki skang macam tu, duit gaji dia abis kat kereta belanja rumah harap duit isteri. Tu belum lagi suami yang menghabiskan duit untuk berpoya dengan betina lain, huhu..


Tetapi sebagai isteri saya nak sangat sama-sama bantu suami saya bila dah berumahtangga nanti sebab saya cintakan suami saya, nak susah senang bersama-sama, rancang perbelanjaan keluarga sama-sama.. tapi ada batasan lah, bantu sekadar yang perlu je.. hehe. Mungkin saya boleh bantu bayar bil elektrik, bil air, belanja dapur ke.. dan saya akan TUNTUT nafkah dari suami sebanyak 10% dari gaji pokok saya setiap bulan. Duit tu akan saya simpan supaya saya boleh mengerjakan haji bersama suami bila tiba waktunya nanti..


Sebagai isteri kita harus ada simpanan sendiri, manalah tahu suami kita curang kita tak lah jatuh tersungkur sekurang-kurangnya kita ada simpanan untuk mulakan hidup baru.


Dah jadi kebiasaan saya if beli pape, saya akan simpan resit dan stapler dalam buku belanja. Saya rasa sebagai isteri kita perlu praktik kan benda ni. Manalah tahu jodoh tak panjang kan. Senang skit nak prove kat Mahkamah if nak wat pape tuntuan kelak. Semoga saya dijauhkan daripada calon suami yang Hj Bakhil, huhu.. Hmm, tak semua pandangan saya kat atas ni diterima oleh rakan sekerja saya yang bertanya tadi. Kesimpulannya, terpulang kepada individu itu sendiri. Bagi saya perkahwinan itu sendiri adalah suatu perkongsian hidup.. cemana nak hidup bersama if masing-masing terlalu berkira.. tul takk? :)

Gambar: Bing.com

08 October, 2010

Tips Kebahagiaan Dalam Perhubungan

Kongsi segala-galanya terutamanya tanggungjawab.

Jauhi perkelahian. Jangan jerit atau meninggi suara antara satu sama lain.

Jika ada perbalahan salah sorang mesti menang, dan biarlah pasangan kita yang menang. Mengalah tak semestinya kita kalah.

Kalau nak kritik pasangan kita, kritik lah dengan cara penuh berhemah.

Jangan mengungkit kesilapan lepas pasangan kita.

Berilah sepenuh perhatian kepada pasangan kita. Jadikan dia teman yang telalu istimewa.

Selesaikan konflik. Jangan tidur selagi perbalahan/pertikaian tidak diselesaikan.

Jangan biarkan hari berlalu tanpa pujian/penghargaan buat pasangan kita.

Bila dah buat silap tu, mengakulah dan cepat-cepat minta maaf pada pasangan kita.

Sentiasa luangkan masa bersama. Raikan cinta anda setiap hari. Luahkan rasa sayang & cinta pada satu sama lain.
Tips kat atas ni adalah pendapat saya semata-mata, mungkin lain orang lain caranya.. if korang ada pendapat sendiri, bleh share kat ruangan komen di bawah.. :)

07 October, 2010

Horey, hoorey cik yam datang.. ~Ayam Masak Tempoyak~

Tumpang lalu, curi tulang satt.. ada bite best, cik yam nak datang Putrajaya.. yeayy!!! Apalagi seperti biasa aktiviti kami main masak-masak lahh.. haha..

Jangan tak tahu cik yam ni pakar memasak masakan kampong.. cayaalahh. Satu favourite saya tak lain tak bukan ayam masak tempoyak lahh~

Mesti korang pelik kan ayam masak tempoyak?? Biar betul?? Sungguh, sedap.. tak caya cubalah sendiri..

Berikut saya kongsikan resepi yang slalu saya guna untuk wat ayam masak tempoyak..

Bahan-Bahan:

Ayam yang dah dibasuh bersih
20 biji Cili Padi
5 sudu tempoyak (saya suka pekat-pekat)
1/2 inci kunyit hidup
Daun Kesum
Tmun (potong kiub kecik. tak letak pun tak pa~ saya pun tak berkenan)
Garam & Ajinamoto (wajib!! haha)


Cara-caranya:

Tumbuk kunyit ngan cili padi.
Gaul dengan tempoyak.
Masukkan air, ayam ke dalam periuk pastu masukkan bahan campuran tempoyak tu.
Bila dah didih masukkan plak daun kesum.. ~wahh, wangi sungguh. Dah siap.


Senang kann? Selamat Mencuba~

07 September, 2010

Kisah Cinta Di Bulan Ramadhan..


Sabtu lepas saya meluangkan masa berjalan-jalan ke Shah Alam.. saja cuci mata. Jalan punya jalan tetiba hati saya tergerak nak pergi ke sebuah kedai emas, bukan nak beli saja tengok2..



tetiba saya terpandang sepasang kekasih berpegangan tangan juga menuju ke kedai emas yang sama.. bila kami tiba di kedai emas tu, si pemuda bertanya kepada pembantu kedai "Saya nak cari cincin tunang, selalu orang tunang pilih cincin yang macam mana?"



oOo.. mereka cari cincin tunang. Pembantu tu pun dengan ramahnya menunjukkan koleksi barang emas mereka yang selalu menjadi pilihan orang yang nak bertunang..



lepas satu-satu cincin dikeluarkan semuanya tak sesuai disebabkan jari si gadis sangat halus.. yang bestnya, si pemuda bagi kebebasan sepenuhnya kepada teman wanitanya untuk memilih cincin yang disukai.. "sayang pilih lah mana yang sayang suka sebab sayang yang nak pakai".. wah, romantiknya..



Si gadis pening kepala tak tahu mana satu nak pilih.. saya pandang je mereka, si pemuda memandang bakal tunangnya tak berkelip saya dapat bayangkan dia sedang bahagia melihat si gadis gembira.. akhirnya, si pemuda meminta pembantu kedai untuk mengeluarkan sebentuk cincin.



Cincin tu bertakhtakan batu permata, manis dipandang.. memang cantik. pandai juga mamat tu pilih.. si pemuda cuba menyarungkan cincin berkenaan ke jari bakal tunangannya.. tak disangka cincin tu betul2 muat dengan jari si gadis.. saya pun turut tersenyum, rasa seronok plak tengok.. hehehe.. si gadis sangat gembira dan bersetuju dengan pilihan tersebut..



tetapi cincin tersebut sebenarnya dah terlebih budget si pemuda.. masa keluarkan duit untuk bayar harga cincin tu, saya terdengar pemuda tu berkata, "tak apa sayang.. lebih pun tak apa, untuk sayang abang juga.. abang sayang sayang.. suka tak?" alahai romantiknya.. si gadis tersenyum bahagia tak putus-putus mengucapkan terima kasih kepada si pemuda.. mereka tersenyum gembira memandang satu sama lain, pandangan yang penuh dengan rasa kasih dan cinta.. saya dapat bayangkan kebahagiaan yang sedang mereka kecapi..



selesai semua mereka pun beredar sambil berpimpin tangan.. si pemuda bertanya lagi kepada kekasih hatinya.. "sayang suka tak?" dalam hati saya tentulah gf dia suka.. apa punya soalan lah, haha..



bila tengok mereka bahagia saya pun rasa happy hari tu.. kisah cinta yang saya tengok depan mata sendiri.. bukan dalam novel.. semoga pasangan tersebut bahagia hingga ke akhir hayat mereka.. kalau lah saya dapat teman lelaki yang romantik macam pemuda tersebut alangkah bahagianya hidupp ini.. ~lalala..

06 September, 2010

Salam Aidilfitri

Salam sayang wat pembaca semua.. sementara tengah rehat ni, curi masa jap jengah blog.. hehe.

Pejam celik lagi berapa hari je umat Islam akan menyambut kedatangan Syawal.. Saya pasti semua sedang sibuk wat persiapan untuk keluarga masing-masing.. saya pun tak ketinggalan juga bezanya awal-awal lagi saya wat memandangkan saya kurang gemar bershoping time posa.. huhu.
Awal-awal lagi dah wat checklist rasanya persiapan saya hampir sempurna..
  1. Baju Raya + tudung Mak
  2. Baju Melayu Ayah
  3. Duit Raya VIP (mak ayah, ngan dua orang nenek)
  4. Duit Raya Makcik-makcik
  5. Duit Raya Adik Beradik
  6. Duit Raya Cousin
  7. Duit Belanja Open House Raya Ke-3
  8. Duit Servis Keta (standby)
  9. Baju Raya untuk diri sendiri, hehe..

Orang kata bila ada checklist akan membantu kita belanja berhemah.. hmm.. tak juga, hehe..

Jika sesapa yang ada rezeki lebih, marilah kita sama-sama membantu seorang Hamba Allah yang memerlukan ni.. namanya Puan Soyah Ali, saya mengenali beliau melalui rancangan Bersamamu di TV3.. kecacatan suami tempat mereka sekeluarga bergantung menyebabkan mereka terpaksa hidup dalam keadaan daif.. saya terharu tengok ketabahan Puan Soyah Ali menjaga suami yang lumpuh badan dalam masa yang sama mencari rezeki untuk anak-anak mereka. Marilah kita sama-sama menghulurkan bantuan setakat yang mampu kepada mereka sekeluarga.. semoga pemberian kita ini nanti akan membuatkan sambutan Aidilfitri mereka sekeluarga semeriah Aidilfitri kita semua.. No.Akaun Bank Rakyat Pn.Soyah Ali:

220261513967

If korang nak kan kepastian, sila lah hubungi Bank Rakyat yang berdekatan yea..

Dikesempatan ini, saya nak mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua umat Islam di Malaysia khasnya wat pembaca yang sudi berkunjung ke blog saya ni, mekacih banyak2.. I love You All.. muahhh.. :P

Saya juga ingin memohon ampun dan maaf atas kekasaran bahasa yang saya gunakan di dalam blog saya ni.. andai ada yang tersinggung maafkan lah saya yea.. sesungguhnya saya ini Hamba Allah yang tak lari dari membuat kesilapan..

30 August, 2010

Happy Birthday Emak..


Sorry lah Jol, aku copek gambar mak dari blog ko, haha

Post saya kali ni saya tujukan khas wat ibu tersayang yang lebih dikenali sebagai Mak Kiah..


Sebenarnya ulangtahun ibu saya jatuh pada 25/8/2010 yang lepas. Tapi disebabkan hari tu hari bekerja tak dapat lah saya nak celebrate hanya kiriman sms sebagai pengganti diri sahaja. Saya rasa lom terlambat saya nak ucapkan Happy Birthday yang ke 52 buat ibu saya.. "HAPPY BESDAY MAK"..


Jumaat lepas saya pun pulang ke kampung lah nak berbuka bersama keluarga. Ni kali pertama saya berbuka bersama keluarga Ramadhan tahun ni.. huhu. Tu yang excited tuh. Kebetulan dah lama saya niat nak belanja keluarga saya makan bersama-sama tapi nak cari tarikh yang sesuai tu agak payah. Saya pelawa nenek, makcik2 saya sekali makan kat rumah saya.


Pagi2 lagi saya ikut parent keluar ke pasar cari lauk.. cadangnya nak masak asam pedas ikan pari ngan ayam percik, sudahnya ikan pari tak dak, kami tukar dengan ikan tenggiri.. huhu, kempunan aku nak makan asam pedas ikan pari.


petang tu siap masak je senyap-senyap saya ke Secret Recipes beli Birthday Cake.. apalagi, Indulgence lah~lalala.. favourite saya sepanjang zaman, haha. Dulu nak beli sebiji tu berfikir dua tiga kali juga maklum lah gaji cukup2 jer.. syukur Alhamdullilah, ada rezeki lebih ni dapatlah saya berkongsi rezeki ni bersama-sama keluarga saya..


Lepas berbuka, solat suma barulah kami berkumpul meraikan ibu saya.. seronoknya dapat berkumpul dengan keluarga.. takde apa yang boleh membahagiakan saya selain melihat keluarga saya especially parent saya, gembira..


dikesempatan ni saya nak ucapkan happy birthday wat ibu tersayang, semoga mak panjang umur diberi kesihatan yang baik agar dapat terus beribadah kepadaNya.. tak lupa gak wat nenek, makcik2 saya yang sporting tu, dan seorang lagi tetamu istimewa yang banyak diam tapi sentiasa tersenyum, tima kasih banyak2 kerana sudi meluangkan masa untuk berbuka dirumah saya..

23 August, 2010

Sebulan selepas training

Salam sayang wat pembaca yang sudi singgah ke blog saya ni.. lamanya saya menyepi, ke mana je ekk? hehe.. saya baru saja tamat kursus pendakwaan yang bermula sejak 19hb Julai lepas.. jadual memang padat giler tambahan pula tak dak akses pada pc, merana lah che' tak dapek buka fb, huhu..


lebih-lebih lagi ada peraturan baru kat opis saya berkuatkuasa serta merta plak tu.. "DILARANG MEMBAWA PENDRIVE DAN BROADBAND".. arrghh.. lagi ler tensen che'..


wahh, dah lama tak menjenguk blog saya ni.. sedar2 ada pengikut misteri yang cuba nak berteka teki plak ngan saya.. kalau ikhlas nak berkawan kenal kan lah diri.. kalau sungguh niat tu ikhlas nak berkawan atau nak menyambung persahabatan yang dah terputus, apa salahnya.. saya sudi je.. tak salah kalau berkawan..


sepanjang berkursus banyak benda baru yang saya belajar dan baru saya tahu apa yang saya belajar kat Universiti dulu tak banyak membantu. Paling dasyat banyak benda yang saya tak tahu, MasyaAllah.. Dunia sivil yang pernah saya ceburi sebelum ni jauh beza dengan apa yang saya buat sekarang, huhu.. saya harus buka minda, buka mata, buka hati untuk gali lebih dalam lagi ilmu baru yang saya belajar sepanjang tempoh berkursus ari tu.. kadang dalam hati ni terasa amatlah takut kerana tanggungjawab yang bakal saya galas amatlah berat, bak kata seorang penceramah yang merupakan seorang Timbalan Pendakwa Raya yang sangat berpengalaman, di belakang saya ada 26juta rakyat Malaysia, huhu.. that's why lah saya kena belajar supaya masyarakat tak mencemuh saya otak kosong, bodoh dan sebagainya..
ntah bila saya akan keluar dari sangkar emas ini, huhuhu..

19 July, 2010

bila budak sekolah beromen..


Tersebut lah kisah di Penampang, Sabah seorang gadis berusia 16 tahun bertempat di rumah teman lelakinya yang sebaya telah melakukan hubungan seks. Pada mulanya si gadis telah menolak ajakan si boyfriend kononnya takut mengandung. tetapi si boyfriend ni telah berjaya memujuk si gadis dengan memberitahu dia pandai buat supaya si gadis tidak mengandung. Wahh, hebatt.. advance tul dak nihh.. Maka mereka pun memulakan pelayaran sulong mereka.. ahakss..


Berdasarkan siasatan dak berdua ni baru je berkenalan 3 bulan sebelum kejadian melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).. copss.. semudah tu dak pompuan ni bagi “tuuut” dia? Tak tau kaa benda tu berharga dik oii? Sepanjang perkenalan mereka, mereka ada berjumpa 5 kali dan sebanyak 2 kali mengada hubungan seks.


Seterusnya mereka mengadakan hubungan seks kat umah si gadis plakk masa bapak dia tak dak kat umah. Sepandai-pandai tupai melompat, terkantoii jua akhirnya.. Bapa si gadis terserempak dengan mereka berdua lalu membuat aduan polis..


Dak lelaki tu akhirnya ditangkap dan mengakui dia dah pun mengadakan hubungan seks dengan si mangsa (ermm.. mangsa kaa??).


Dak lelaki tu telah dituduh di bawah Seksyen 375(1) KK yang boleh dihukum di bawah seksyen 376 (1) dan seksyen 91(1) Akta Kanak-Kanak 2001. Rasanya semua tahu kan seksyen 376 (1) KK tu.. penjara maksimum 20 tahun dan sebatan. Meh sini saya tepek peruntukan seksyen 91(1) AKK 2001 tu;-


“Jika Mahkamah Bagi Kanak-Kanak berpuas hati bahawa suatu kesalahan telah dibuktikan Mahkamah itu hendaklah, sebagai tambahan kepada apa-apa kuasa lain yang boleh dijalankan menurut kuasa Akta ini, mempunyai kuasa untuk:-

(a) memberikan amaran kepada dan melepaskan kanak-kanak itu;
(b) melepaskan kanak-kanak itu apabila dia menyempurnakan suatu bon untuk berkelakuan baik dan untuk mematuhi apa-apa syarat yang dikenakan oleh Mahkamah;
(c) memerintahkan supaya kanak-kanak itu diletakkan dalam pemeliharaan seseorang saudara atau orang lain yang layak dan sesuai—
(i) selama apa-apa tempoh yang hendaklah ditetapkan oleh Mahkamah; dan
(ii) dengan apa-apa syarat yang dikenakan oleh Mahkamah;
(d) memerintahkan supaya kanak-kanak itu membayar denda, pampasan atau kos;
(e) membuat suatu perintah percubaan di bawah seksyen 98;
(f) memerintahkan supaya kanak-kanak itu dihantar ke suatu sekolah diluluskan atau Sekolah Henry Gurney;
(g) memerintahkan supaya kanak-kanak itu, jika seorang lelaki, disebat tidak lebih daripada sepuluh kali sebatan dengan rotan yang ringan—
(i) di premis Mahkamah itu; dan
(ii) di hadapan ibu atau bapa atau penjaga kanak-kanak itu jika dia hendak
hadir;
(h) mengenakan ke atas kanak-kanak itu, jika dia berumur empat belas tahun ke atas dan kesalahan itu boleh dihukum dengan hukuman pemenjaraan dan tertakluk kepada subseksyen 96(2), apa-apa tempoh pemenjaraan yang boleh dijatuhkan oleh Mahkamah Seksyen.”

Cuba teka apa hukuman untuk dak laki tu untuk kesalahan yang dia dah buat??


“di bebaskan dengan satu BOGB (Bon Berkelakuan Baik) selama 2 tahun dengan deposit RM 800 dan PKK (dak laki tu ler) harus mengikuti bengkel interaktif selama tempoh 2 tahun.”


So, adik-adik kat luar tu fikir-fikir kan lah.. tak berbaloi lansung korang menggadaikan maruah pada boifrend masing-masing..

Saya yang menurut perintah..


Muka dah makin tembam.. apa taknya, mengadap pc jaa hari-hari.. exercise jauh sekali..



tiap kali ada High Level Meeting, muka saya lah kena jadi pengiring @ usher, huhu..

suka tempat ni, macam Hotel 5 Star..


Saya juga yang kena hadir Sesi Perkongsian Ilmu..
Sekian, dari saya yang menurut perintah.. huhu

15 July, 2010

Perintah Mahkamah untuk tarik kereta.

Berita terbaru yang saya baca di Berita Harian pagi tadi, bank skang kena dapat kebenaran mahkamah kalau nak tarik kereta yang mana pemiliknya gagal membuat bayaran bulanan tapi dah bayar 75% daripada jumlah keseluruhan pinjaman sewa beli.

Rang Undang-undang Sewa Beli (Pindaan) 2010 tu dah pun diluluskan. Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, peraturan yang memberi perlindungan pada pengguna tu akan dikuatkuasakan sama macam yang terkandung dalam Akta Sewa Beli (Pindaan) 2010.

So, penarik kereta akan diwajibkan mendaftar dan mendapat permit daripada kementerian untuk beroperasi (tarik keta ler).

penarik kereta yang tak ikut prosedur ditetapkan termasuk bertindak ganas masa tarik keta akan didenda RM25,000 atau penjara tiga tahun bagi kesalahan pertama dan denda RM50,000 atau penjara lima tahun bagi kesalahan kedua.. ingat tak sikit masa dulu, ada sekuarga ditahan oleh penarik keta dalam gudang ke store sebab tak bayar keta.. ish.. pape ntah lebih kuah dari sudu..

saya pun slalu lewat bayar keta sepatutnya sebelum 25hb setiap bulan tapi saya bayar 27hb atau 28hb, huhu.. mana taknye gaji masuk lambat. Haa.. 20hb bank dah start kacau sms/call pas 25hb lagi lah hari2 dia kacau.. bengap ke apa tak tahu bape kali dah ckp saya tetap akan bayar gak wpun lambat.. skali dah kena sound ngan ayah saya yang tak tahan nak menjawab gangguan tu terus mereka tak ganggu lagi, haha.. nak kena jerit gak baru depa pahamm.. huhu..

07 July, 2010

Bekas kakitangan mahkamah, penghantar surat dipenjara sehari

SHAH ALAM 6 Julai - Seorang bekas pembantu am rendah Mahkamah Sesyen Klang dihukum penjara sehari dan denda RM8,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah menerima RM2,700 sebagai upah untuk mengeluarkan dua buah fail dari Mahkamah Majistret Klang, dua tahun lalu.

Hakim Mat Ghani Abdullah turut memerintahkan Mohd. Ariffin Saharudin, 39, dipenjara empat bulan sekiranya gagal menjelaskan denda tersebut.

Sementara penghantar surat, Harvind Singh, 36, turut dipenjara sehari dan denda RM8,000 atau penjara empat bulan selepas mengaku bersalah menerima wang tunai RM3,000 bagi tujuan yang sama.

Mat Ghani semasa menjatuhkan hukuman itu berkata, walaupun ia melibatkan jumlah wang suapan yang berbeza, namun kejadian itu melibatkan transaksi yang sama selain kedua-dua tertuduh tidak mendapat sebarang manfaat daripada wang tersebut.

Mohd. Ariffin menukar pengakuan kepada bersalah bagi pertuduhan pilihan iaitu menerima RM2,700 daripada Harvind sebagai balasan untuk mengeluarkan dua fail dari Mahkamah Majistret Klang di hadapan CIMB Bank, Jalan Tengku Kelana, Klang dekat sini pada pukul 4.45 petang, 19 Mac 2008.

Sementara Harvind turut mengaku menerima RM3,000 daripada Reynolds De Silva di tempat yang sama sebagai dorongan untuk Mohd. Ariffin mengeluarkan dua fail kes saman milik syarikat rakan lelaki itu pada pukul 4.30 petang hari yang sama.

Mohd. Ariffin didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Sementara Harvind pula dituduh mengikut Seksyen 162 Kanun Keseksaan yang memperuntukan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan.

Mereka sebelum ini dibicara mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 bagi kesalahan menerima suapan RM2,700 dan RM3,000 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama.

Pendakwaan dikendalikan oleh pegawai pendakwa dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd. Baharuddin Ahmad Kassim.

sumber: Utusan Malaysia Online

27 May, 2010

Selamat Tinggal FZP




Bilik saya.. kat sini ler saya wat keje, termasuk lah keje-keje haram such as chating, berFB, download lagu, hahaha..


Salam sayang,


Pejam celik hari ni hari terakhir saya bekerja di firma saya sekarang, Tetuan Fadzilah, Zainab & Partners.. Saya dah pun meletakkan jawatan secara rasmi pada 29hb April lepas selepas menerima tawaran untuk bekerja di Jabatan Peguam Negara.


Berat juga hati ni nak meninggalkan firm ni, apalagi saya dah selesa di sini walaupun baru enam bulan bekerja di sini. Persekitarannya memang best kalau nak dibandingkan dengan tempat kerja lama saya dulu. Disini saya punya kawan-kawan yang baik hati, sudi menolong walaupun masing-masing sibuk dengan kerja memasing, dan yang penting boss saya Puan Zainab Binti Samsuddin melayan saya dengan baik.


Sebelum masuk sini pelbagai cerita buruk & fitnah yang saya dengar mengenai firm ni, tapi saya tekadkan hati kerna bagi saya dah masuk baru tahu apa yang berlaku kat dalam firm ni. Mula-mula tu memang saya berhadapan dengan masalah, banyak file-file yang bermasalah yang ditinggalkan oleh lawyer sebelum ni.. tetapi alhamdulilah, saya berjaya juga selesaikan masalah tersebut. Rupanya dah masuk sini, cerita-cerita tak elok di luar sana tidak semuanya benar..



semua file-file untuk June, July saya dah susun untuk memudahkan staff..

pandai2 lah korang ekk..



Cemana saya leh nak beralih arah ni?? Sebenarnya dah tiga kali pihak Jabatan Peguam Negara menghubungi saya minta saya hadir temuduga tapi saya wat pelbagai alasan untuk mengelak, haha.. kali pertama akhir tahun lepas, kali kedua Februari lepas. Saya diam je tak citer kat sesapa.. Tetiba ntah macam mana sorang makcik saya ni taip nama saya kat google search nak cari blog ni tupp.. tupp kuar plak senarai calon temuduga yang dipanggil untuk temuduga di JPN tu untuk bulan Februari, hahaha.. dia pi citer kat mak saya.. wahh, mak saya ni pun bising2 lah kononnya saya dah terlepas peluang, padahal memang saya yang tak mau pergi..


Pada pertengahan April lepas, sekali lagi pihak JPN menghubungi saya.. saya pikir dah tak pi dua kali dia akan lepaskan saya.. huhu. Kali ni saya pikir panjang, kalau dia call rumah mampos aku.. untuk puaskan hati ibu bapa saya, saya pun setuju untuk hadir temuduga, apa salahnya lom tentu dapat pun.. Ditemani kedua ibu bapa saya dan Cik Din, saya pun pergi temuduga dengan tiada persiapan lansung. Saya tiba di JPN seawal jam 7.30pagi, hampir 70 orang calon yang ada hari tu, masing-masing sibuk menghafal buku teks undang-undang. Ada gak dua tiga calon yang bertanya, “awak relaks jer? tak takut ker?”.. Dalam hati berkata kenapa mesti takut? Saya dah punya kerjaya yang baik, tak dapat pun takpa.. hehe..


Bila tiba giliran saya masuk ke bilik temuduga tu barulah saya rasa gementar sebab saya duduk betul-betul di hadapan Tan Sri Abdul Gani Patail dan 7 orang panel yang lain.. sekali masuk ada 10 calon, saya calon no. 5. Selepas hampir sejam ditemuduga, panel sebulat suara memilih 4 orang calon dan salah seorang tu adalah saya.. huhu. Ishh, memang tergamam.



~tata.. huhuhu


Bagi saya ini adalah rezeki buat kedua ibu bapa saya yang beria nak saya join JPN. Jadi untuk tidak menghampakan harapan kedua ibu bapa saya, saya memilih untuk meletakkan jawatan di firma sekarang ni.. dan saya berharap agar saya dapat buat yang terbaik untuk diri sendiri dan keluarga, InsyaAllah.. kepada warga FZP, especially my boss tima kasih banyak2 raikan saya tengahari tadi, bagi duit lak tu untuk saya mulakan hidup baru kat Putrajaya.. tima kasih, Puan. semoga Allah membalas kebaikan Puan. Haa.. sapa kata dia tak tahu jaga staff?? semoga hubungan kita semua akan berpanjangan, InsyaAllah.. Selamat Tinggal FZP, jumpa lagi..

14 May, 2010

Selamat Hari Guru




Semua guru digalakkan menambah ilmu dan menggunakan kaedah atau

Selamat pagi buat pembaca dan kawan-kawan tersayang... Entry saya kali ni khas saya coretkan sempena sambutan Hari Guru pada 16hb Mei, 2010.


16hb Mei setiap tahun seluruh negara akan menyambut dan merayakan Hari Guru sebagai tanda penghormatan dan pengiktirafan terhadap jasa dan sumbangan kaum guru. Masa kecik-kecik dulu saya tertanya-tanya jugak kenapa 16hb Mei? Ikut Barat ke? Maklumlah masyarakat kita ni suka meniru kaum Barat. Bila dah dewasa baru saya tahu kenapa tarikh tersebut dipilih.


Tarikh tu dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita. Dokumen yang dikenali sebagai Laporan Razak tu telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.


Saya juga ada pengalaman meraikan Hari Guru sepanjang zaman persekolahan saya, bila dikenang memang manis.. Masa kecik-kecik dulu saya dan adik-beradik sekolah kat kawasan pedalaman, dalam kebun kepala sawit, Sekolah Kebangsaan Tunjuk Laut, Kota Tinggi, Johor. Sekolah tu asalnya dewan serbaguna yang dah uzur tapi diubahsuai menjadi sekolah. Kat situ lah saya dan adik-beradik mendapat pendidikan awal. Sapa sangka walaupun sekolah di kawasan pedalaman yang serba daif dan kekurangan kami berjaya menjejak kan kaki ke Universiti.


Tiap kali Hari Guru kami mesti beli hadiah untuk setiap guru kesayangan kami.. yang saya ingat, pasu, tembikar, tupperware apalagi ekk.. semua dapat, yelah bukan ramai pun cikgunya, tapi cikgu feveret mesti dapat yang best lah, haha.. Bila raya plak setiap cikgu mesti dapat kad raya dan sebalang biskut raya dari ibu kami.. haa.. macam tulah ibu bapa saya didik kami macam mana nak hargai jasa dan pengorbanan guru.


Saya juga mempunyai seorang makcik yang berkhidmat sebagai seorang Guru, Puan Halina Binti Alwee.. beliau berkhidmat di Sekolah Rendah Kebangsaan (P) Sultan Abu Bakar (2), Muar. Makcik saya ni mengajar Kelas Pendidikan Khas, pembaca tentu boleh bayangkan cabaran besar yang dipikul oleh makcik saya. Mengajar sekumpulan kanak-kanak istimewa yang mempunyai pelbagai masalah pembelajaran. Saya pernah juga beberapa kali mengikut makcik ke sekolah, macam-macam ragam dak-dak tu.. Saya masih ingat ada yang mengutuk saya ni pendek lah, muka jerawat lah, sapa nama dia ekk, Siti Munawarah kalau tak silap, ishh.. menyirap jugak aku dengar, hahaha.. tak kurang juga yang di ajar berkali-kali masih tak dapat-dapat, adohaii... sabar jelah aku, kalau tak dak mak nong dalam kelas tu dah lama aku kecik korangg.. kui kui kui..


Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan “Selamat Menyambut dan Merayakan Hari Guru” kepada semua warga Guru kat Malaysia ni especially wat Mak Nong, sesungguhnya kami adik-beradik tak kan pernah lupakan jasa Mak Nong. Semoga Mak Nong panjang umur, murah rezeki slalu dan bahagia selalu.. InsyaAllah. Mak slalu pesan kami mesti balas jasa Mak Nong, bantu adik bila dia dah besar nanti. InsyaAllah, kami akan bantu dalam apa cara sekali pun dan jaga permata kesayangan kami bila dia mula bersekolah kelak..



Permata Hati Kami, Puteri Seha Nabilah..




Kepada semua Guru “Terima Kasih Cikgu” atas segala usaha dan kesungguhan yang telah diberikan. Berkhidmat lah dengan penuh ikhlas demi anak bangsa..

30 April, 2010

menghitung hari

Assalammualaikum para pembaca yang sudi singgah ke blog saya, tak lupa juga buat teman-teman yang sudi mengikuti perkembangan saya.


Kesibukan kat opis sememangnya menghalang saya nak update blog saya yang dah tak terurus ni.. nk check email pun alahai kadang tak menyempat.


Dalam beberapa hari ni ada peristiwa besar yang baru saja berlaku dalam hidup saya. Saya akan melalui fasa baru dalam kehidupan saya.. sungguh tak saya menyangka saya kini menghitung hari, alahai berdebar juga. Tapi saya percaya apa yang Allah s.w.t tentukan buat saya adalah yang terbaik buat saya kerana Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya yang seorang ini.


Tunggulah, bila saya sudah bersedia nanti saya akan kongsi pada teman-teman dan pembaca yang dihormati. Bukan mahu mendabik dada sekadar berkongsi kegembiraan, tak salah kan??. Apa yang boleh saya katakan semua ini adalah rezki buat kedua ibu bapa saya yang tak putus-putus mendoakan kejayaan saya. Saya teringat kata-kata seorang pensyarah saya dulu, jika kita berbakti pada ibu bapa, insyaAllah Allah s.w.t pasti akan melapangkan rezeki kita.. Alhamdulillah, segala puji-pujian buat Allah s.w.t yang memberikan rezeki buat saya dan keluarga..

20 April, 2010

Kepak Ayam @ Chicken Wings..


alamakk.. cik iti baru je dapat email dari Kak Ilah.. saja je tau dengki cik iti, dia tahu cik iti memang hantu kepak ayam sbb tu dia forward email tu kat cik iti.. huhuhu..


mungkin sesapa yang dah baca email tu tahu lahh.. nak tahu apa kandungan email tu? huhuhu.. pendek citer, ada keburukan kalau slalu makan kepak ayam espc kepada kaum wanita.. berikut cik iti kongsikan kandungan email tu yea..


Avoid eating chicken wings frequently - ladies, especially; a true story...!

A friend of mine recently had a growth in her womb and she underwent an operation to remove the.


The cyst removed was filled with a dark colored blood. She thought that she would be recovered after the surgery but! she was terribly wrong.

A relapse occurred just a few months later. Distressed , she rushed down to her gynecologist for a consultation.

During her consultation, her doctor asked her a question that puzzled her.


He ask if she was a frequent consumer of chicken wings and she replied yes wondering as to how, he knew of her eating habits.

You see, the truth is in this modern day and age; chickens are injected with steroids to accelerate their growth so that the needs of this society can be met.


This need is none other than the need for food.

Chickens that are injected with steroids are usually given the shot at the neck or the wings.
Therefore, it is in these places that the highest concentration of steroids exists.
These steroids have terrifying effects on the body as it accelerates growth..


It has an even more dangerous effect in the presence of female hormones, this leads to women being more prone to the growth of a cyst in the womb.




19 April, 2010

Besday Cik Iti

Salam sayang buat pembaca yang sudi singgah ke blog saya yang dah lama tak diupdate ni.. tak lupa juga buat kawan2 yang sentiasa ambil berat tentang saya..


Wahh.. hari ni saya dah masuk 28 tahun.. tua nya aku.. huhuhu. Apapun, saya bersyukur kepada Allah s.w.t kerana memberi peluang kepada saya untuk terus bernafas di muka bumi ini.. bersyukur juga saya di atas segala rahmat, limpah kurniaanNya kepada saya dan keluarga di atas rezki yang diberiNya.. Alhamdullilah..


Dikesempatan ni saya nak ucapkan jutaan terima kasih buat ibu tersayang Puan Zulliah Alwee yang mengandungkan saya selama 9bulan, menyusukan saya, mendidik saya dengan penuh kasih sayang.. halalkan susu yang saya minum selama ni.. tak lupa juga wat ayah En.Zainal Ariffin Dato Hj Embong yang bertungkus lumus mencari rezeki untuk membesarkan saya. Tima kasih yang tak terhingga juga buat ayah yang rajin bangun malam berdoa untuk kejayaan saya dan adik-adik saya selama ni.. bila kenang-kenang balik pengorbanan mereka pada kami mengalir juga air mata ni.. selagi hayat dikandung badan saya akan terus berbakti pada kedua ibu bapa saya..


Tima kasih gak atas kiriman sms dari kawan2 yang ingat kat besday saya ni, hehe.. tahun ni dah tua-tua pun banyak dpt hadiah, hehe.. Alhamdulillah. dapat kad ucapan, kain sutera dari makcik yang baru balik dari Beijing, selendang purple, coklat, gelang tangan, aksesori (selendang pink, brooch, rantai manik.. thanks kat staff saya macam tau2 je saya suka melaram ngan benda2 tuh, hehe).. apa lagi ekk.. haa, tima kasih juga kat Cik Din, bagi saya sebentuk cincin emas yang comel sangat2.. semoga Allah s.w.t membalas segala kebaikan kalian, InsyaAllah..


Hari ni saya tak berapa sihat, tekak saya bengkak dan perit sejak petang semalam.. adohaii.. jap tadi pula kena maki ngan pegawai bank dek kerana kesalahan staff.. pedihnye hati dengar.. tolong lah jangan menghina orang walau marah cemana sekalipun korang, ingat lah orang yang kita marah tu juga punya maruah dan perasaan..


Harapan saya semoga saya terus diberi kesihatan yang baik untuk beribadah dan berbakti pada kedua orang tua saya.. moga murah rezki slalu.. dan semoga saya terus sukses dalam karier saya yang menyakitkan kepala ni.. hehe..


p/s: bahagianya bila tgk facebook saya penuh dengan ucapan dari teman-teman tersayang.. thanks dear.. :)

20 March, 2010

Majlis Perkahwinan Nazilla & Rene


Kami sekeluarga baru tiba, Cik Yam kat Ganu, Musa lak ada seminar kat JB

Salam sayang buat teman-teman yang singgah ke blog saya ni. Pada 13hb Mac, 2010 yang lepas saya berpeluang menghadiri majlis perkahwinan sepupu saya Nazilla Sharmimi dan pasangannya Rene Jongejan Abdullah di PJ Hilton, doa saya semoga pasangan pengantin bahagia hingga ke akhir hayat..

Cik Hawa, Cik Iti dan Adik Fareha


Cik Iti dengan mak.. mak tukar style, chewahh..


Majlis yang simple tapi romantik sangat.. bayangkan lah lagu Sempurna nyanyian Gita Gutawa berkumandang sepanjang majlis berlansung..

"Jangan lah kau tinggalkan diriku,
tak kan mampu menghadapi semua,
hanya bersamamu ku akan bisa
kau adalah darahku..
kau adalah jantungku..
kau adalah hidup.. lengkapi hidupku..
ohh sayangku kau begitu, sempurna.."

sweet sgt.. huhu


ibu bapa pengantin lelaki merenjis pengantin


si comel dari Holland..


Nazilla & Rene..

25 February, 2010

Baby puteri Dah Sihat


putput keletihan hari pertama masuk wad


kehausan ~ sobb.. sobb 2minit dah abis..


tak leh tido tanpa bantal busukk..


balik rumah terus mengadap Reader Digest.. chewahh


sebijik muka Cik Yam masa kecik..


Putput dengar ada makanan.. nak makan je keja dia~

09 February, 2010

Tiada lagi... derita merindu..

Sia-sia sudah
Kita jalin cinta
Bila hati selalu berbeda

Sampai kapan lagi
Aku harus menahan
Rasa kecewa di dalam dada

Seandainya kita masih bersatu
Tak mungkinkan menyatu
Walau masih ada sisa cinta
Biarkan saja berakhir sampai
Di sini

Tiada lagi yang ku harapkan
Tiada lagi yang ku impikan
Biar aku sendiri tanpa diri mu
Tiada lagi kata cintamu
Takkan lagi ku bersama mu
Biar ku simpan semua
Kenangan ku bersamamu

Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan, kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan, kau yang tak percaya
Bagaimana nak bahagia
Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu
Tak ku kenal lagi engkau siapa

Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
bayangan wajahmu selalu di depan mata
harum baumu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membencimu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia..
Aku pilih derita..

Mungkinkah esok atau lusa walau biarpun lama
Akan ku biar tiada ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah
Kaulah tanda tanya.. kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya.. kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula

Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapatku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu

Apalagi memandangku
Setelah ku turutkan segala kemahuan kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan terimalah saja kenyataan..
Aku masih terkilan
Jika kau dapat memahami hati seorang perindu
Baru kau tahu derita hatiku
Jika suatu hari nanti giliran kau merindu
Baru kau ingat derita diriku
Segala yang berlaku bukan kemahuanku
Apa gunanya bahgia

Jikalau bahagia bersamamu hanyalah untuk sementara waktu
Aku pilih derita merinduimu

04 February, 2010

Happy Birthday Buat Si Dia..

Seharian sakit kepala semalam hari ni alhamdulillah semakin kurang rasa sakit. Mungkin nak peod kot, perubahan hormon wat saya sakit kepala, rasa nak majuk jer, mudah menangis, dan kuat makan plak akhir-akhir ni, haha.. semalam makan seafood, nyum.. nyum.. sampai umah nampak lauk nangka masak lemak, saya bleh makan lagi.. ishh...


Cik Din “dalam ceramah free nya mengatakan bahawa” jangan menangisi nasib hidup.. tak malu tul, selasa lepas air mata murahan saya ni nyaris-nyaris tumpah di hadapan Cik Din, hehe.. saya bukan lah meratap hiba Ustaz Din oii, cuma bagi saya menangis tu satu terapi buat saya untuk mengurangkan rasa tensyen yang saya tanggung selama ni.


Pagi ni saya bangun awal gosok baju favourite saya warna biru. Kenapa saya pilih biru, kerna saya rasa tenang bila pakai baju warna biru.. dan mungkin nampak sweet jugak, perasannya, kui.. kui.. haha. Hari ni ada banyak perkara yang perlu saya selesaikan, saya nak cabut talian telefon saya supaya tak diganggu oleh bank-bank yang bengong ituhh..


Di kesempatan ni saya dengan rasa sukacitanya ingin mengucapkan selamat ulangtahun yang ke 28 buat sahabat tersayang, Cik Din.. Doa saya buat Cik Din semoga panjang umur, murah rezeki dan ditemukan jodoh dengan sebaik-baik wanita yang layak buat dirinya..saya dah sediakan hadiah kecil sebagai tanda penghargaan atas persahabatan tulus ikhlas yang Cik Din hulurkan kepada saya. Dia sentiasa membantu baik dari segi kerja mahupun masalah peribadi malah sentiasa di sisi saya saat susah dan duka yang mana saya memang tak mampu nak balas.. hanya Allah s.w.t sahaja yang dapat membalas segala budi baik Cik Din terhadap saya.. Happy Besday Cik Din..


28 January, 2010

Cintai Aku Kekasih


Saya dapat hadiah novel dari seseorang.. lain kali ada masa lapang saya share dengan pembaca apa citer novel ni.. :)

12 January, 2010

Cinta Dalam Hati


Mungkin ini memang jalan takdirku
Mengagumi tanpa dicintai
Tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia
Dengan hidupmu, dalam hidupmu

Telah lama ku pendam perasaan itu
Menunggu hatimu menyambut diriku
Tak mengapa bagiku cintaimu pun adalah
Bahagia untukku, bahagia untukku

Ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu
Meski ku tunggu hingga hujung waktuku
Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
Dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
Tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
Dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja

11 January, 2010

Kau Sahabat, Kekasih dan Teman

Ku harapkan sinar purnama hingga ke siang
Ku harapkan mimpi-mimpi bukan khayalan
Telah aku jelajahi seluruh benua
Mencari pengertian hidup yang sementara

Manusia beranika ragam dan rupa
Ada yang jujur dan ramai berpura-pura
Ku sangka dalam ilmu dan pengetahuan ku
Tapi ada waktu ku terkeliru

Ku dambakan bukan sekadar yang dinamakan
Kekasih yang menemani ke sana sini
Ku dambakan sahabat dan teman setia
Rela bersama suka dan duka

Jadilah kau sahabat ku, kekasih dan teman
Hanya itu yang ku harapkan
Dalam susah dalam senang kita seiringan
Semoga ikatan berkekalan

08 January, 2010

Pagi yang tenang..


Indahnya cuaca.. cerah.. seceria hati saya


Jalur Gemilang berdiri megah..
kat mana ni?? Mahkamah Tinggi Muar..


Kelihatan beberapa orang peguam sedang berbincang..
berebut client ke bang?



Patutlah sunyi.. Dato' Ummi tak ada.. kes tak jalan..
Cik Iti pun balik dengan senang hati.. hehe..

07 January, 2010

Terlalu Cinta Dia..


Jangan dekat atau jangan datang kepadaku lagi
Aku semakin tersiksa karena tak memilikimu
Kucoba jalani hari dengan pengganti dirimu
Tapi hatiku selalu berpihak lagi padamu

Mengapa semua ini terjadi kepadaku

Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia…

Aku terlalu cinta dia…