19 June, 2011

Nasi Ambang




Aihh bila teringat nasi ambang terliur dibuatnya. Korang tahu ke Nasi Ambang tu apa?? Nasi ambang ni makanan orang Jawa. Memang makanan kegemaran saya lah, bila tiba bulan puasa Nasi Ambang memang akan jadi juadah berbuka saya tiap2 hari. Dia macam nasi kandaq kaa? Huh!! Jauh lagi sedap dari nasi kandar hokeyy!




Kalau di Johor especially kat Muar, selalunya nasi ambang ni hidangan untuk kenduri di kampung-kampung atau masjid. Nasi ni dihidangkan dalam dulang dan 1 hidangan tu boleh dinikmati 3-5 orang. Apa je yang dihidangkan dalam dulang tu?




Selalunya nasi ambang ni ada nasi putih, lauknya pula mesti ayam masak kicap, sambal goreng, serunding kelapa, mee/mihun goreng dan ikan kering bulu ayam. Tapi kat pasar ramadhan skang ada peniaga yang gantikan ayam masak kicap dengan rendang ayam, perghhh sedapnyaa..




Satu ari tu saya teringin pula nak makan nasi ambang.. oleh itu, saya pun "modified" resepi asal nasi ambang, kira amik konsep lah untuk hidangan makan malam saya dan suami.. kenapa modified? yalah, balik keja dah kul brp, byk lah pulak masa saya nak masak ayam kicap segala tuh..




Hasilnya seperti dalam gambar di atas, hehehe.. amacamm? ada sayur, ayam goreng dan sardin masak kicap yang saya hidangkan di dalam pinggan hidang yang besar.




Saya dan suami bersila depan tv sambil menikmati nasi ambang kami.. bayangkan lah suap sama-sama dari pinggan yang sama, berselera sangat.. rasa hubungan tu erat/mesra sangat. Kalau tak pecaya cubalah, hidangan ni boleh mengeratkan hubungan suami isteri/kekeluargaan.

14 June, 2011

Asam Pedas Ikan Kembung



Salam 1 Malaysia..


Hari ni saya pun nak share kejayaan saya memasak asam pedas. Cik Yam dalam blog dia masak mcm2 aishh.. terliur dibuatnya!! asam pedas ni masakan yang dahulunya saya tak pernah cuba untuk masak. Bila dah berkahwin suami teringin nak makan asam pedas saya mula menggelabah.. akhirnya saya nekad nak tunjuk pada suami saya tau masak hokeyy!


Hasilnya agak memuaskan lah, hahaha.. resepi nya takdelah detail sgt, ingat2 lupa resepi mak saya. berikut saya kongsikan resepi simple asam pedas saya, ngeh.. ngeh..


4 ekor ikan kembung
4 ulas bawang merah-blender
3 ulas bawang putih-blender
2cm kunyit hidup-blender
daun kesum (barulah wangi)
sedikit air asam jawa
3-4 sudu besar cili boh (org malas nak rebus cili)
sedikit belacan-blender skali ngan bawang

Cara-caranya:

Panaskan minyak, tumis bahan-bahan blender hingga naik bau. Bila dah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar didih. Pastu masukkan daun kesum, kacau dan masukkan air. Biar mendidih. Pastu baru masuk ikan, garam dan gula skit. Biar hingga ikan masak..

wahh.. jadi!! hehehe.. berselera suami saya makan.. tima kasih abang sbb abiskan nasi.. rasa happy sgt.. muahhh.. :)